Wil je snel een antwoord? Bel ons op 016 77 73 37. Vraag een offerte aan via het contactformulier.

Frequently Asked Questions

Hier vind je een antwoord op enkele van de meestgestelde vragen

Ja.  

We maken daarbij onderscheid tussen voertuigen uitgerust met een trekhaak voor een fietsendrager of voor het trekken van maximaal 750kg. De regel daar is: keuren onmiddellijk na plaatsing trekhaak en vervolgens bij elke periodieke keuring van het voertuig.

Voertuigen met een trekhaak om meer dan 750kg te trekken, moeten onmiddellijk na plaatsing van de trekhaak worden gekeurd en nadien jaarlijks.

Een 7-polige stekker voldoet nog steeds voor eenvoudig gebruik van een kleine aanhanger of wat oudere fietsendrager.
Heb je een grotere aanhangwagen of een recente fietsendrager, dan kies je beter voor de uitgebreidere 13-polige stekkerdoos met extra functies zoals achteruitrijverlichting. Ons advies is om voor een 13-polige stekkerdoos te kiezen als je zowel een fietsendrager als een aanhangwagen wil vervoeren.

Caravans: Een caravan beschikt sowieso over een 13-polige stekker. De 13-polige stekkerdoos biedt ook de mogelijkheid voor een constante stroomdraad, zodat je stroom hebt voor de batterij, de binnenverlichting en de koelkast van je caravan. Heb je een caravan, vraag dan een 13-polige aansluiting voor caravan.

Heeft je trekhaak een 13-polige stekkerdoos en je aanhangwagen of fietsendrager nog een 7-polige stekker? Geen nood, dan kan je een adapter gebruiken. Deze verloopstukken zijn er trouwens ook om van een 13-polige stekker naar een 7-polige stekkerdoos te gaan. Voor alles heeft Remorx een oplossing! 

Bij aanhangwagens of caravan met een maximaal toegelaten massa (MTM) tot 750 kilogram, volstaat een duplicaat van de nummerplaat van het trekkend voertuig. Bij deze voertuigen is geen inschrijving of technische keuring nodig. De verzekering van deze aanhangwagen valt onder de autoverzekering van het trekkend voertuig.

 

Aanhangwagens met een MTM van meer dan 750 kilogram, moeten apart ingeschreven worden en krijgen een eigen nummerplaat (beginnende met een Q). Je hebt voor deze aanhangwagens een aparte verzekering nodig en je moet ermee langs de keuring.

Welke aanhangwagen je mag trekken, wordt bepaald door het gelijkvormigheidsattest (Certificate of Conformity of COC-attest) van je voertuig. Dit attest vermeldt de Maximale Toegelaten Massa (MTM) die je auto mag trekken.

 

Een onderscheid wordt daarbij gemaakt tussen een aanhangwagen mét of zonder oplooprem. 

Rijbewijs B
Dan mag je

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (MTM)
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (MTM) uitkomen.

Rijbewijs B+ (code 96)
Dan mag je:

  • iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (MTM).

Rijbewijs BE

Dan mag je:

  • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (MTM);

Een startbatterij is bedoeld om een voertuig te starten. Met ander woorden, om gedurende een korte periode een hoog ampèrage te leveren. Bijvoorbeeld om auto’s te starten. Deze batterij kan niet gebruikt worden om gedurende een langere periode een constante energie te leveren. Daarvan gaat een startbatterij kapot. De dynamo van je voertuig zorgt dat je startbatterij altijd vol is.

 

De semi-tractie batterij – ook wel deep-cycle batterij genoemd – is wel in staat om langdurig een constante stroom te leveren. Zij kan, afhankelijk van het type, tot wel 80% ontladen zonder dat ze beschadigd wordt. Semi-tractie batterijen worden daarom gebruikt in onze kipwagens.  Maar ze vinden ook een toepassing in caravans, rolstoelen, boten,…

Hieronder vind je een schematisch overzicht van een 7-polig en een 13-polige stekker voor je aanhangwagen of caravan. Volg deze kleurencombinaties en controleer de posities van de kleuren op de stekker voor een juiste werking van de verlichting op je aanhanger of caravan.